Čajové variace

2. května 2010 v 11:04 | Bulletin |  Čajovna
Čaj na anglický způsob
1 čajovou lžičku čaje na každý šálek a 1 čajovou lžičku na čajník, vřelá voda, mléko, cukr. Do ohřáté čajové konvice dáme čaj, zalijeme vřelou vodou a necháme 3-5 minut vyluhovat. Potom čaj přelijeme do nádoby nahřáté vřelou vodou. Do dobře vyhřátých šálků nalijeme teplé mléko (1/4 jejich obsahu) a doplníme horkým čajem.

Čaj po mongolsku
1 polévková lžíce čaje, 1/2 l studené vody, 30 g mouky, 1 polévková lžíce másla, 1/8-1/4 l mléka, 1 čajová lžička másla, sůlČaj rozdrcený na prášek nasypeme do nádoby, zalijeme studenou vodou a zahříváme k varu. Na pánvi osmahneme mouku na lžíci másla a potom současně s mlékem a 1 čajovou lžičkou másla přidáme do horkého čaje. Uvedeme do varu, podle chuti osolíme a podáváme.

Čaj na vietnamský způsob
1/2 l silného čaje, cukr podle chuti, drcený led, 1 šálek na kostky nakrájeného ananasu, pomerančů, broskví nebo meruněk, rum, smetana podle chutiDo šálků vložíme několik kousků ledu a nalijeme vychladlý, mírně oslazený silný čaj. Ovoce nakrájené na kostky pokapeme rumem a necháme chvíli stát. Potom je rozdělíme do šálků s čajem. Přidáme-li do hotového čaje smetanu, bude ještě lahodnější. V horkých dnech pijeme tento čaj chladný, téměř ledový, zředěný sodovkou.

Stepní čaj
12 čajových lžiček čaje, 1/2 1 vody, 2 l mléka, sůlČaj nasypeme do vody a uvedeme do varu. Přidáme podle chuti mléko se solí a směs vaříme 10 minut. Procedíme a podáváme; vyvařený čaj vymačkáme. Tento čaj se vaří většinou pouze v mléce, neboť ve stepních oblastech je často nedostatek pitné vody.

Skořicový čaj s medem
Pro přípravu tohoto čaje potřebujeme černý čaj, skořici a med. Čaj povaříme, přidáme skořici a až nakonec pak med.

Vysokohorský čaj
2 čajové lžičky čaje, vřelá voda, proslazené ovoceČaj zalijeme dvěma šálky vřelé vody a necháme 5 minut vyluhovat. Potom čajovou esenci přecedíme do nahřáté nádoby, rozléváme do šálků do poloviny jejich obsahu a sladíme proslazeným ovocem. Podle chuti dolijeme vřelou vodou.

Vysokohorský čaj
1 polévková lžíce čaje, 1/2 l vřelého mléka, cukrČaj nasypeme do předem nahřáté nádoby a zalijeme vřelým mlékem. Vyluhujeme 7 minut a podáváme.

Mléčný čaj
2 čajové lžičky čaje, 1/2 l vřelého mléka, 1 žloutek, 1 čajová lžička medu nebo cukruČaj zalijeme vřelým mlékem. Žloutek utřeme s medem nebo cukrem, přidáme přecezené mléko a podáváme.

Ovocný čaj s medem
1/2 šálku medu, 6 hřebíčků, 1 kousek skořice, špetka soli, 1 1/2 šálku vody, 2 1/2 šálku ovocného moštu, šťáva ze 2 citrónů, 2 šálky silného čaje, 1 pomeranč. Med, skořici a hřebíček zalijeme vodou a vaříme 5 minut, potom přecedíme do konvice. Přilijeme ovocnou šťávu, čaj a vložíme oloupaný pomeranč nakrájený na malé kostičky. Hotový nápoj ihned podáváme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama