Květen 2010

Francouzština- přihlaš se do online kurzu

2. května 2010 v 16:32 | Bulletin |  Kurz francouzštiny
Zdravím. Hlašte se do kurzu francouzštiny. Uvidím-li zájem z vaší strany, odstartuju několik lekcí. Je jen na vás, jestli přes e-mail nebo blog.cz.
Takže pisajte pisajte, budu vás informovat o průběhu.

              Zdravím =)

Sergej Prokofjev- fantastický skladatel

2. května 2010 v 16:29 | Bulletin |  Piano
Sergej Sergejevič Prokofjev ( 1891-1953 ) byl ruský skladatel, klavírista a dirigent. Začal komponovat již ve svých deseti letech. Psal balety, opery, orchestrální skladby, filmové písně, skladby pro jednotlivé nástroje a podobně.


Každý musí znát slavnou skladbu  Les Montagues et Capulets ( Montégové a Kapuleti ) - http://www.youtube.com/watch?v=DUmq1cpcglQ&feature=related

Já tuto skladbu hraji na klavír http://www.youtube.com/watch?v=cFl__HHqSuc ( to nejsem já =D ), je to úžasná skladba. Mimoto také od něj hraji Mercutio http://www.youtube.com/watch?v=YPEftRIeOSo

Poslechněte si to a posuďte sami. Pokud vás to zaujalo a chtěli byste to hrát na piáno, řeknu vám, že Montégové a Kapuleti nejsou vůbec těžcí, akorát se zde oběvují často oktávy, jinak je to nádherná skladba, kterou doporučuji. Mercutio už tak jednoduché není, ale pokud zvolíte pomalejší tempo, uvidíte, že se to dá zahrát =)

Koukla jsem se do rubriky COOL

2. května 2010 v 11:46 | Bulletin |  Happy days =)
Navštívila jse, úplnou náhodou, naprosto zvrhlý blog, kde byla rubrika pojmenovaná COOL. Šokovalo mě to natolik, že jsem se tam prostě musela kouknout =D
To, co autorka považovala za COOl, byl horoskop, který přidala dnes a platí od začátku dubna do včerejška.
To byl zase někdo inteligentní :D

pozn. Za chvilku bude COOL i odpadkový koš!!!

Soutěž- přihláška

2. května 2010 v 11:23 | Bulletin |  Úvahová soutěž
Zdravím. V poslední době jsem blázen do úvah, esejí. Vyhlašuji proto soutěž v úvahách. Přihlásit se může kdokoliv. Do komentářů napište:

1) Přezdívku
2) Adresu blogu

Najdu-li tak asi 8 inteligentnějších lidí, kteří by se přihlásili, soutěž odstartuje. To, že vás budu o všem informovat, berte jako samozřejmost. Psát úvahu můžete začít už teď. Smíte si vybrat mezi tématy:
  • Důvěryhodnost v sociální sítě
  • Dělají šaty člověka?
  • Kniha ve 21. století
Doufám, že jsem vybrala vhodná témata. Ještě podotýkám, že by bohatě stačilo, kdyby to bylo dlouhé na jednu A4.

                                   Zdravím

Švihadlo- zástupci českého reggae

2. května 2010 v 11:18 | Bulletin |  Reggae
Kdo by jej neznal?
Skupina Švihadlo je již více než dvacet let vytrvalým zástupcem reggae v Čechách. Skupina je pravidelným hostem v českých a slovenských klubech a na všech významných festivalech v ČR. Byla založena roku 1983 pod názvem Nouzový východ a v roce 1984 byla přejmenovaná na Švihadlo.
Tuto skupinu tvoří češi a jeden jamajčan.



Poslechněte si to, možná vás to zaujme.

               Zdravím

Co je to reggae a o čem reggae hudebníci zpívají?

2. května 2010 v 11:17 | Bulletin |  Reggae
Co je to reggae?

Hudební styl, nejvýznamnější směr černošské populární hudby a první proud worldmusic, který se stal světově populární. Klasické reggae vzniklo někdy kolem roku 1972 sloučením stylů rock steady a jamajského obřadního bubnování burra. Základem je prolnutí uvolněné hudby houpavého rytmu s mnohdy politickým nebo sociálně kritickým textem. Hlavním představitelem vrcholného období reggae byl Bob Marley. Přímou provázanost s reggae mají žánry dub a toasting.

O čem jsou texty regae?

Na první pohled se zdá, že se zpívá o pohodě a jak jsou všichni ve skvělé náladě. Není tomu tak. Zpívají o utrpení lídí, jaké by to bylo, kdyby se spojili všichni lidé jakékoliv barvy pleti, o míru a podobně. Texty jsou často filozofické a objevují se zde moudra a přísloví.

Automobil- skutečtě nám usnadňuje život, nebo si to jen namlouváme?

2. května 2010 v 11:17 | Bulletin |  Mé názory a úvahy
Automobil je jedna z nejznámějších vymožeností moderní doby. Neznám člověka, který by neznal pravý význam tohoto slova. Vždyť je to jedno z prvních slůvek, která se batole naučí používat. Je to však dobře? Ano, automobily nám usnadňují pro mnohé zdlouhavou cestu do práce, ušetříme tak mnoho času. Někdo už je na svůj vůz tak zvyklý, že by si jakoukoli cestu bez něj neuměl ani představit. Teď samozřejmě nebudu hovořit o globálním oteplování a kyselých deštích, přestože na těchto ,,problémech" mají automobily značný podíl. Uvědomte si, že ještě před čtyřiceti lety se lidé bez automobilů obešli. K dopravě používali především nohy. Ano, v tom vězí ten problém-generace zlenivěly. Předpokládám, že také ztloustly. Obezita- problém dnešních dětí a mládeže, kterým se, jak vidím, moc lidí nezabírá.
Závěrem bych chtěla říct, že touto úvahou nezpochybňuji důležitost automobilů, ale musíme se také zamyslet nad zápory. Záleží na prioritách každého.

Spisovná čeština? VžDyŤ tO nEnÍ sPrÁvNě CoOl

2. května 2010 v 11:16 | Bulletin |  Mé názory a úvahy
Nad tímto problémem jsem se pozastavila ale stále nemohu pochopit ,,logiku" většiny dnešní mládeže. Už podle nadpisu jste, předpokládám, pochopili, co mi tak leze na nervy. Ano, je to to COOL psaní, které já ani zdaleka nechápu. K čemu je, když napíšete větu, kde se střídají velká a malá písmenka? Jednoduše- k ničemu. Zkuste se zamyslet, jak dlouho může takový člověk psát takovou větu, nedejbože souvětí! Je to k smíchu. A navíc když vám někdo takovou větu napíše, jak dlouho strávíte nad luštěním jednotlivých slov.
 Já se ptám proč, proč někdo tento nesmysl dělá? Jediné co mě napadá je, aby byl správně COOL!

2.5- Každoroční narozeninová oslava blogu

2. května 2010 v 11:15 | Bulletin |  Happy days =)
Zdravím,
je téměř jedna hodina ráno a já tu stále sedím a čučím do počítače. Takovéto chvíle, když už pociťuji vlastní unuděnost, jsou něčím, co se mi stává jen málokdy. Momentálně popíjím kávičku abych ještě udržela oči otevřené, přesto mě baví ,,blogovat" a nehodlám s tím skončit nejdříve do půl třetí.

Chtěla bych vás přivítat na mém zbrusu novém blogu =) který mě zanedlouho přestane bavit a skončím s ním. Takže teď si musím pořádně vychutnat tu krátkodobou radost =D

Doufám, že budete mými častějšími návštěvníky. DOVOLUJI vám dokonce komentovat různé články- můžeme si spolu ,,pohovořit". Každopádně reklamy, dá-li se to tak nazvat, budu ignorovat (pobuřuje vás to?).

Cheerio

Zvířecí farma (Animal Farm)- George Orwell

2. května 2010 v 11:15 | Bulletin |  Čtenářský koutek
Není to nějaká obyčejná pohádka o zvířatech, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je to satirická alegorie, která má popisovat vládu za Stalina, je to napsané fotmou bajky a každé zvíře tam představuje někoho významného v dějinách.
A o čem to je? Zjednodušeně říci, že se zvířata vzbouřila prodi lidem a vyhnala je z jejich farmy. Byla tak započata revoluce. Ze začátku si byli všichni rovni, tak jak to chtěli napočátku. Později se ale začala prosazovat dvě prasata: Kuliš (Snowball) a Napoleon. Kuliš měl znázorňovat Trockije a Napoleon Stalina. Později Napoleon Kuliše vyhnal a začal si vládnout svým způsobem. Zvířata na farmě byla tak hloupá a nevzdělaná, takže nevěděla, zda to tak má být, zda je to dobře. Napoleon začal vyvražďovat zvířata, trápit je krutou prací ve vlastní prospěch. Nakonec se prasata začala stýkat s lidmi a nakonec prasata byla jako lidé: chodili po dvou nohách, popíjeli pivo a spali v postelích.
Je to bilingvní vydání (pravé stránky česky, levé anglicky), můžete si tedy procvičit angličtinu, rozumět není nijak obtížné. Důležité je, abyste chápali dvojsmysl této knihy, o tom to je.

Vonné tyčinky

2. května 2010 v 11:14 | Bulletin |  Čajovna
Výroba vonných tyčinek je starodávné posvátné umění. Vonné tyčinky se připravují z čistě přírodních surovin jakými jsou sušené květy, byliny, santalové dřevo, kůra exotických stromů atd., které se nejdříve rozemelou na velmi jemný prášek. Dále se přidávají esenciální vonné oleje a med, čímž se získá velice jemná pasta, která se ručně rolováním nanáší na tenká bambusová dřívka. Poté se vonné tyčinky rozloží a nechají vyschnout na slunci. Řádné a pečlivé vysušení trvá až několik dní.
Vonné tyčinky se používají v aromaterapii a je dokázáno, že působí antistresově a uklidňují naši mysl.
Vonné tyčinky se používají již tisíce let při chrámových obřadech. Můžeme se o nich dočíst ve starodávných védských písmech, a to že vonné tyčinky obětované Božstvům v chrámu dokážou osvobodit živé bytosti z těl duchů a vytvořit atmosféru oddanosti a lásky k Bohu.
Vonné tyčinky čistí a dezinfikují ovzduší od všech různých baktérií a mikrobů.
Indické vonné tyčinky - převážně mají bambusovou štěpinu a mají asi největší spektrum vůní, které ja často velmi výrazné a tak se nejčastěji používají v nejen čajovnách převážně na provonění prostorů a navození atmosféry.
Japonské vonné tyčinky - jsou považovány za nejvalitnější vonné tyčinky. Vynikají svoji jemnou vůní a výrobou. Vyrábějí se čistě s přírodních esencí.
Nepálské a tibetské vonné tyčinky - patří mezi nejtradičnější, jelikož jsou vyráběné dle starodávných receptur. Jsou převážně bez štěpiny a jde o směs bylin, která ve Vás navodí prostředí budhostických chrámů.
Čínské vonné tyčinky - jsou nanášeny na bambusovou štěpinu a jsou perfémovány čistě přírodními oleji.

Zajímavost- Nejdražší sáček čaje

2. května 2010 v 11:06 | Bulletin |  Čajovna
Nejdražší sáček čaje za více než 300 000 korun - článek podle Epochy 7/07
Že je Británie domovem všech milovníků čaje, o tom není pochyb. A co by takoví fajnšmekři pro svůj oblíbený nápoj neudělali?! Jistá firma, (PG Tips - alespoň to teda je napsané na obalu) dodávající na anglický trh čaj, si při příležitosti významného jubileia od svého založení nechala u klenotníků zhotovit speciální sáček na čaj zdobený 280 diamanty. Klenotníkům trvalo tři měsíce, než titěrnou ruční práci zvládli. Proto se pak nedivte ceně čajového sáčku, který však jen težko někdy přijde do kontaktu s vodou. Jeho hodnota totiž v přepočtu činí více než 316 000 korun. představte si, že byste si místo nového auta za takovou sumu pořídíli právě "jen" sáček čaje.

A nyní neodmyslitelný obrázek:

Vodní dýmka- jak to vůbec funguje?

2. května 2010 v 11:05 | Bulletin |  Čajovna
Při nasátí vzduchu ze šlauchu je kouř ze spalovaného tabáku hnán trubicí, která je uvnitř kovového těla dýmky, do dolní vázy s vodou. Vyústění trubice se nachází několik centimetrů pod úrovní hladiny vody, proto se tvoří vzduchové bubliny, které obsahují kouř. Přitom jak bubliny stoupají k hladině, se kouř ochlazuje a pročišťuje. Kouř se pak dostává  do šlauchu a vdechuje.
Dýmky jsou vyrobeny tak, aby kouřové bublinky byly velmi malé a díky tomu se kouř mohl důkladně pročistit. Voda zároveň  kouř ochlazuje, je-li dobře ochlazen, nedochází k pálení v krku.

Čajové variace

2. května 2010 v 11:04 | Bulletin |  Čajovna
Čaj na anglický způsob
1 čajovou lžičku čaje na každý šálek a 1 čajovou lžičku na čajník, vřelá voda, mléko, cukr. Do ohřáté čajové konvice dáme čaj, zalijeme vřelou vodou a necháme 3-5 minut vyluhovat. Potom čaj přelijeme do nádoby nahřáté vřelou vodou. Do dobře vyhřátých šálků nalijeme teplé mléko (1/4 jejich obsahu) a doplníme horkým čajem.

Čaj po mongolsku
1 polévková lžíce čaje, 1/2 l studené vody, 30 g mouky, 1 polévková lžíce másla, 1/8-1/4 l mléka, 1 čajová lžička másla, sůlČaj rozdrcený na prášek nasypeme do nádoby, zalijeme studenou vodou a zahříváme k varu. Na pánvi osmahneme mouku na lžíci másla a potom současně s mlékem a 1 čajovou lžičkou másla přidáme do horkého čaje. Uvedeme do varu, podle chuti osolíme a podáváme.

Čaj na vietnamský způsob
1/2 l silného čaje, cukr podle chuti, drcený led, 1 šálek na kostky nakrájeného ananasu, pomerančů, broskví nebo meruněk, rum, smetana podle chutiDo šálků vložíme několik kousků ledu a nalijeme vychladlý, mírně oslazený silný čaj. Ovoce nakrájené na kostky pokapeme rumem a necháme chvíli stát. Potom je rozdělíme do šálků s čajem. Přidáme-li do hotového čaje smetanu, bude ještě lahodnější. V horkých dnech pijeme tento čaj chladný, téměř ledový, zředěný sodovkou.

Stepní čaj
12 čajových lžiček čaje, 1/2 1 vody, 2 l mléka, sůlČaj nasypeme do vody a uvedeme do varu. Přidáme podle chuti mléko se solí a směs vaříme 10 minut. Procedíme a podáváme; vyvařený čaj vymačkáme. Tento čaj se vaří většinou pouze v mléce, neboť ve stepních oblastech je často nedostatek pitné vody.

Skořicový čaj s medem
Pro přípravu tohoto čaje potřebujeme černý čaj, skořici a med. Čaj povaříme, přidáme skořici a až nakonec pak med.

Vysokohorský čaj
2 čajové lžičky čaje, vřelá voda, proslazené ovoceČaj zalijeme dvěma šálky vřelé vody a necháme 5 minut vyluhovat. Potom čajovou esenci přecedíme do nahřáté nádoby, rozléváme do šálků do poloviny jejich obsahu a sladíme proslazeným ovocem. Podle chuti dolijeme vřelou vodou.

Vysokohorský čaj
1 polévková lžíce čaje, 1/2 l vřelého mléka, cukrČaj nasypeme do předem nahřáté nádoby a zalijeme vřelým mlékem. Vyluhujeme 7 minut a podáváme.

Mléčný čaj
2 čajové lžičky čaje, 1/2 l vřelého mléka, 1 žloutek, 1 čajová lžička medu nebo cukruČaj zalijeme vřelým mlékem. Žloutek utřeme s medem nebo cukrem, přidáme přecezené mléko a podáváme.

Ovocný čaj s medem
1/2 šálku medu, 6 hřebíčků, 1 kousek skořice, špetka soli, 1 1/2 šálku vody, 2 1/2 šálku ovocného moštu, šťáva ze 2 citrónů, 2 šálky silného čaje, 1 pomeranč. Med, skořici a hřebíček zalijeme vodou a vaříme 5 minut, potom přecedíme do konvice. Přilijeme ovocnou šťávu, čaj a vložíme oloupaný pomeranč nakrájený na malé kostičky. Hotový nápoj ihned podáváme.

Taseografie

2. května 2010 v 11:03 | Bulletin |  Čajovna
Lidový zvyk hádat osud zkoumáním čajových lístků vznikl v Číně zhruba někdy v 6. století. V Evropě tento zvyk, spolu s pitím čaje, zdomácněl až v 17. století. V a 18. a 19. století se mohli zájemci o všech tajích taseografie (někdy též tasseomantie) poučit v příručkách.

Existuje několik druhů.
Čajový nálev - nejlépe sytě zbarvený indický nebo čínský čaj - se připraví ze sypaného čaje a nalije se do šálku bílé či světlé barvy (necedíme!). Čaj vypije ten, kdo si nechá vykládat budoucnost. U dna by mělo zůstat velmi malé množství nápoje a hlavně všechny lístky. Těmito zbytky zamíchá třikrát dokola, načeš šálek obrátí na podšálek a třikrát poklepe na dno. Poté můžete začít vykládat.
Každá čára, tečka, obrazce i podoby určitých věcí má zvláštní význam.

Uvedu zde několik příkladů:

-Drak- změny
-Bota- obrat v kariéře
-Housle- osamělost
-Klíč- odhalení tajemství
-Měsíc- láska

Úvod do čajového světa

2. května 2010 v 11:03 | Bulletin |  Čajovna
Čaj je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na Zemi. I když Češi nepatří mezi největší milovníky čaje, poslední dobou přibývá konzumentů tohoto skvělého a zdraví prospěšného nápoje.

Dobrý a kvalitní čaj nám může pomoci získat ztracenou rovnováhu, povzbudí nás, dodá nám energii a chuť do života. Stačí si pouze vybrat z mnoha druhů černých, zelených nebo ovocných čajů.